Yunus Emre Vakfı: Türkiyeyi, Türk dilini, tarihini, kültür ve sanat değerlerini tanıtmak, bunlarla ilgili bilgi ve belgeleri dünyanın istifadesine sunmak. Bu konularla ilgili eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek, ülkemizin diğer ülkeler ile kültürel alış verişini arttırıp, dostluğunu geliştirmek amacıyla 05.05.2007 tarih ve 5653 sayılı kanunla kurulmuş bir vakıftır.
11. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül‘ün onursal başkan, eski ve yeni bakanlarımız ve üniversite profesörlerimiz ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu‘nun da mütevvelli heyetinde bulunduğu vakıf tarafından kurulan Yunus Emre Enstitüsü‘nün de Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi‘dir.
Halen 38 ülkede (Avrupa, Asya, Orta doğu ve Uzak Doğu‘da) başarıyla gerçekleştirdikleri Türkçe eğitim, öğretim ve ülkemize özgü kültür ve sanat faaliyetleriyle Türkiyenin ve değerlerinin tanıtımına büyük katkıları olan Yunus Emre Enstitüsü‘nün, geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiğim; Ankara‘nın ve Berlin Büyükelçiliği‘mizin destekleriyle açılan, bence muhteşem bir yatırım olan; Berlin Kültür Merkezini ziyaret ettim. Değerli başkanı, bilim adamı Prof. Dr. O. Faruk Akyol ile görüştüm.
Akyol, “Faaliyetlerine 15 Nisan 2015 itibariyle başlayan Enstitümüz, mülkü devletimize ait olan Berlin‘in merkezinde bin metrekarelik bu alanda: dört dersane, seminer, toplantı, sinema salonları, iki kütüphanesi, iki mutfağı, yedi idari büro ve sosyal etkinlik alanları, altı araçlık oto parkı ve 350 metrekarelik deposu ile sürekli olarak, Almanlara ve Türkçesini ilerletmek isteyen Türk gençlerine de hitap ediyor. Ayrıca kültür ve sanatımızdan örnekler sunan etkinlikler, sergiler, iftar ve temalı yemekler, konferanslar ve festivaller düzenleniyor. Bu yıl 23 Nisan çocuk Şenliği de dahil 11 faaliyet, önümüzdeki yıl ise 40‘ın üzerinde faaliyet planladık.” dedi.
Sohbetimizin devamında Akyol; Türk mutfak kültürü ve Türk yemeklerinin bilhassa Berlin gibi yoğun Türk nüfusuna sahip şehirlerde, evlerde ve restaurantlarda yaygınlaştırılması konusunda ise Türkiye Lezzet Hareketi ve Berlindeki uzantısı Euroturk Chefs Club ile müşterek faaliyetler yapılasını arzu ettiklerini, bunun hem sıcak dostluklara, hem ülkemize gelecek turistlere, hemde Türkiye‘nin dış ticaretine katkı sağlıyacağına inandığını, ilerleyen zaman içinde Enstitü olarak Türk yemekleri öğretimi ve mutfak eğitimi konusunda da, Türkiyeden eğitmen cheflerin getirilerek, dersler verilmesinin yararına işaret etti, yönetimimdeki bu sivil toplum kuruluşlarını hazırlamam konusunda ricada bulundu.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığım, Ankara‘daki YEE genel merkezinden başkan yardımcısı Doç.Dr. Ebubekir Ceylan, çok yakında da Amsterdam Kültür Merkezi‘nin açılacağını müjdeledi ve aynı arzuları paylaştığını belirterek, “Mutfağımızın ve Lezzetlerimizin insanlarla olan dostlukları geliştirerek, Türkiyeye sevgi ve sempatiyi arttıracağına inanıyoruz ” dedi.
Gastronomi
M. Vasfi Pakman
Lezzet Markaları Derneği Başkanı
pakman@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.