Son Haberler

Zorunlu olmadıkça erteliyoruz

AVM Ciro Endeksi ekimde yüzde 1 artış gösterdi. Bu artışa rağmen tüketiciler kozmetik, mobilya, sinema, eğlence gibi daha ötelenebilir ihtiyaçlarını önemli ölçüde erteledi, zorunlu ihtiyaçlara yöneldi.

 

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin ekim ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2016 Ekim döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 1’lik bir artışla 204 puana ulaştı. Artışta göze çarpan ise ötelenebilir ihtiyaçların yer aldığı ‘diğer’ kategorisinde yaşanan 8’lik düşüş oldu. AVM’lerde kiralanabilir alan (m2) başına düşe cirolar Ekim 2016 döneminde İstanbul’da 907 TL, Anadolu’da 693 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metre kare verimliliği 778 TL’ye ulaştı.

Zorunlu olmayan ihtiyaçlar ötelendi

Geçtiğimiz yılın ekim ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Ekim döneminde endeks yüzde 1’lik artış gösterdi. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı ise ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 10’luk artışla yaşandı. Geçtiğimiz yılın ekim ayı ile karşılaştırıldığında Ekim 2016’da hipermarket kategori ciroları yüzde 8, giyim ciroları yüzde 7, yiyecek ciroları yüzde 5, teknoloji kategori ciroları yüzde 5 artış kaydederken AVM’lerdeki diğer* alanlar kategorisinde ise yüzde 8’lik düşüş yaşandı.

Ziyaretçi sayısı azaldı

issizler-571383Ekim 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 3.8’lik azalma yaşandı. AVM Endeksi Ekim 2016 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü, “Yaz döneminde Temmuz ve Ağustos aylarından yaşanan düşüşten sonra endeksimiz yüzde 7.6 ile Eylül ayında hızlı bir yükselişe geçmişti. Eylül ayındaki yüksek artışın ardından endeksin ekim ayında da oran daha düşük olsa da yükselmeye devam ettiğini görmek sektör açısından olumlu” dedi

‘Tüketici zorunlu harcamalara yöneldi’

Belgü konuşmasını şöyle sürdürdü: Yılın sonuna yaklaştığımız bu dönemler AVM’ler ve perakende sektörü açısından en yüksek ciroların yakalandığı dönemler, kasım ayı verileri de bu doğrultuda. Ancak son dönemlerde kurda yaşanan ani dalgalanmaların tüketici gözünde kaygı yarattığını da gözlemliyoruz. Kurlardaki yükseliş harcama kalemlerinde tasarrufa yönelme eğilimi yaratabiliyor. Özellikle kategoriler bazında kozmetik, mobilya, sinema, eğlence gibi daha ötelenebilir ihtiyaçların bulunduğu diğer alanlar kategorisinde yaşanan düşüş bize müşterilerin zorunlu harcamalarına yöneldiğini gösteriyor, Ancak giyim ve ayakkabı sektöründe hızlı çıkış devam ediyor. Geçtiğimiz ekim ve kasım aylarında TÜİK Tüketici Güven Endeksinde de düşüş yaşandığını gördük. Kamu otoritelerinden gelen güven verici ve yatırımı destekleyici tedbirler sonrası pozitif bir ortamda aralık ayını geçireceğimizi düşünüyoruz” dedi.

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası